mandag 24. november 2014

Kokegrop

Vifter med sitteunderlag for å få fart på bålet. Foto: privat


Det er godt med mat på tur, og noen ganger vil man kanskje slå litt på stortromma og lage til et skikkelig herremåltid. Skal du ikke dra så langt kan du dra med deg all den maten du vil. Vi på B2 Friluftsliv var på skogstur på Kaupanger, der tradisjonelt friluftsliv var i fokus. Kokegrop er en tidkrevende metode, men det møre, saftige kjøttet man får gjør det absolutt verdt det. Jeg skal her ta for meg hvordan man lager en kokegrop, og bruker måltidet vårt med lammelår som eksempel på mat man kan få til med denne metoden.

 
Gravd hull og lagt steiner nedi. Foto: privat.
Kokegrop. (Etterligning av Momrak og Vegge, 2010)

Kokegropa er en verdensomfattende teknikk. Det er gjort funn av kokegroper som er nesten 4000 år gamle (Momrak og Vegge, 2010).

Det finnes flere teknikker og bruksområder for kokegropa, men hovedmåten er å pakke inn kjøtt og «tørrkoke» det (Fooladi og Løvøy, u.å.).

Det første vi gjorde var å grave et hull. Vi skar torven ut med spaden, slik at vi kunne legge den over igjen før vi dro hjem. Hvor stort hull man trenger avhenger av hvor mye du skal ha oppi. Deretter dekkes bunnen med store steiner. Det er steinene som utgjør selve ovnen.

Da det var klart fyrte vi opp et stort bål oppå steinene for å varme de opp. Vi holdt bålet i gang i ca. 1 1/2 t., før vi tok vekk alle glørne og la maten nedi. Regelen er ca. 45 min. per  kilo kjøtt.

I følge Momrak og Vegge (2010), kan man legge vekselvis stein og ved for å effektivisere varmen. Vi fikk det bra til selv om vi bare hadde steiner i bunn.



 
Lammelår i folie. Foto: privat.


I vår kokegrop hadde vi lammelår, men man kan også bruke annen type kjøtt, fugl eller fisk. Skal man lage gjærbakst setter man det i en kjele nedi gropa (Momrak og Vegge, 2010). Lammelåret tilberedte vi ved å kutte hull vi stappet hvitløksbiter inni, krydret masse med pepper, salt og rosmarin, og la i smør og gulrøtter. Andre grønnsaker kan også puttes oppi. Vi rullet det inn i flere lag med aluminiumsfolie. Mer tradisjonelt kan man bruke never eller ulike typer blad (Momrak og Vegge, 2010).

Tilbehøret på plass. Foto: privat.


Søtpoteter og sjalottløk med smør, krydret med pepper og salt var godt tilbehør til lammet. Det pakket vi også i folie og la det i gropa sammen med låret. Man kan legge nedi nesten hva man vil, så lenge det er plass i kokegropa.

Middagen klar. Foto: privat

Da maten hadde ligget så lenge den skulle, løftet vi vekk steinene med spaden og fikk opp maten. Det var akkurat passe med tiden, kjøttet var helt perfekt! Alt klart for et skikkelig festmåltid. Vi hadde startet litt seint med kokegropa, så det var blitt langt utpå kvelden.


Saftig og godt! Foto: privat.

Kokegrop er en tradisjonell måte å lage til et måltid. Man kan bruke den til mye forskjellig, men hovedsaklig blir den brukt til å «tørrkoke» innpakket kjøtt. Det krever en del forberedelser og mye tid, men du får i gjengjeld en god matopplevelse. Lammelåret passer veldig bra i kokegropa, men prøv gjerne andre ting også.


Kilder:
Momrak, P. og Vegge, Ø. (2010). Mat i det fri. Selja Forlag, Førde.

Fooladi, E. og Løvøy, M. (u.å.). Hvordan lager vi ei kokegrop i dag? Hentet fra:  http://www.naturfag.no/forsok/vis.html?tid=1234129&within_tid=1188274    

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar