mandag 4. januar 2016

Planlegge padletur - Solund



Havpadling. Foto: Kayak Skills Clinic

I september var temaet kystfriluftsliv, og i den sammenheng dro vi til Little Færøy i Solund. Vi bodde hos gjestmilde Roar Moe, som er eneste boende på øya. Han tok oss med i gamle tradisjonsbåter. Vi fikk prøve å ro og seile på "gamlemåten". Vi satte ut garn og terner, og fikk fisk og krabber. Det ble også to dager med havpadling, hvor lærer fra høgskolen underviste oss. Vi lærte grunnleggende padleteknikker, ulike redningstenkikker, vurdering av egne ferdigheter i forhold til vær- og sjøforhold, planlegging og gjennomføring av padleturer og navigering på sjøen. Jeg vil i dette innlegget fortelle om planlegging av en kajakktur.

Køhn og Rishovd (2006) setter opp 6 punkt man innledningsvis bør gjøre i planleggingsfasen. Det første er å bestemme hvilket område som skal padles, og hvor lang turen skal være. Den andre er å bestemme tidsrom og hvor lenge du skal være ute. Det tredje er å finne eventuelle medpadlere som er enige i opplegget. Det fjerde er å skaffe kart over området og tegne inn ruta med eventuelle overnattingsplasser og lignende. Det femte er å skaffe tilgjengelig litteratur eller annen opplysning om området som skal padles. Dette punktet kan kanskje virke overdrebet, men det er viktig å skaffe grunnleggende kunnskap om det området som man ferdes gjennom. Det kan også gjøre det morsommere å gjennomføre turen når du har lest om noen av stedene du skal besøke. Det sjette punktet er å klargjøre økonomi og alle kostnader i forbindelse med turen, slik at ingen blir overrasket og må trekke seg fordi de ikke har råd.

Når det er bestemt hvor turen går, bør det lages en turskisse der det tegnes inn dagsetapper og leirplasser eller overnattinger. Lengden på dagsetappene må tas ut fra den svakeste padlers nivå, slik at turen blir like bra for alle som er med (Køhn & Rishovd, 2006). Dette er når turen går over flere dager, men dagsturer kan også bli brukt på samme måte, ved å tegne inn eventuelle steder der man går i land, lunsjpauser og lignende. Før turen må man sjekke og klargjøre utstyret, og sjekke at alt fungerer som det kal. Sett opp en utstyrsliste med felles og eget utstyr. Trening er viktig, slik at du er i form til å gjennomføre turen og for å unngå belastningsskader. Før avreise bør alle gå gjennom opplegget sammen, slik at alle er enige og man unngår gnisninger. Gjennom slike samvær, gjerne holdt på vannet, blir gruppen også bedre sammensveiset (Køhn & Rishovd, 2006). Slike samlinger på land og på vann, hadde vi mye av. Det gjorde oss bevisst på hvilke vurderinger som må tas og hvilke risikomomenter som kan dukke opp på en padletur. Det ble også lettere å holde gruppen samlet, og bedre for oss i undervisningen.


 Kilder
 Køhn, Ø. & Rishovd, H. (2006) Kajakk: Hav-, tur- og mosjonspadling. Oslo: Boksenteret


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar