Toppturleir i Hurrungane. Foto: privat |
06. til 08. mai dro vi på topptur i Hurrungane. Første dagen gikk vi opp mot Lauvnostind, fordi det skulle være best vær denne dagen. Da øvde vi på å lage gode spor oppover, trygge veivalg, kjøremønster og sjekket snøprofil. Dag 2 rullerte vi gjennom ulike stasjoner, der vi øvde på snøbakketeknikk, sikringsmiddel i snø, glissade, lappekast, redning på snødekt bre og orientering. Dag 3 dro vi på topptur på Steindalsnosi sammen med et mylder av High Camp deltakere, før vi dro hjem.
Et av målene for turen var å lære snøbakketeknikk. Går man på tur på snø i bratt terreng vil man før eller siden få bruk for dette, så både turgåere og brevandrere burde trene på det. Da har man større sjanse for å klare å stoppe ulike utglidninger, med eller uten isøks (Haslene, 2011).
For å trene på dette må man ha en trygg treningsbakke som ender på flatmark uten steiner, is og annet som stikker opp. Den burde helst være litt bratt, uten toppskavl og rasfritt (DNT, 2006). Bakken bør være bratt nok til at du får litt fart nedover og ikke stopper av deg selv, ellers får du ikke prøvd om teknikkene fungerer.
![]() |
Stakkatogang. Foto: Haslene (2011) |
Flytt beina opp ett hakk før du flytter øksen, slik at du holder deg fast hver gang du flytter beina. Denne teknikken kan også brukes nedover og til siden, men er det så bratt at du er nødt til å gå stakkatogang, må tau og mellomforankring vurderes (Haslene, 2011).
![]() |
Bremsestilling. Foto: Haslene (2011) |
Hvis du ikke har stegjern eller isøks, bremser du best ved å reise deg og stå med strake armer og bein i snøen. Spre armer og bein for bedre balanse og få rumpa i været. Prøver også å bremse ved å samle snøen i hendene dine foran deg, som om du lager deg en pute med snøen (Haslene, 2011).
![]() |
Glissade. Foto: Haslene (2011) |
Sikringsmidler i snø er mer usikkert enn sikringer på fjell eller is, fordi hvor sikkert det er varierer etter snøforholdene og fordi plassering av sikringmidlene er litt vanskeligere. Vintersnø gir dårligere feste, da den ofte er lett, tørr og lagdelt. Om våren smeltes lagdelingen vekk, og snøen blir våt og tung. Derfor er vårsnø mye lettere å feste sikringsmidler i (Haslene, 2011).
Det vanligste å bruke er snøanker og snøbolter. Snøankeret ser ut som en plog med vaier. For å feste den graver du en T i snøen, med plogen øverst og vaieren nedover i en rett linje. Pass på å få det dypt nok. Plogen skal stå 45° vekk fra dragretningen. Hvis den er satt riktig vil ankeret skjære seg lenger ned i snøen når man drar i slyngen som festes til vaieren. Der snøen er for hard for snøanker kan snøbolter være eneste løsning. Disse bankes vertikalt ned i en 10-20° vinkel vekk fra dragretning. I løs snø kan snøboltene graves ned horisontalt (Haslene, 2011).
Hvis man ikke har snøanker eller snøbolter, er det mye annet man også kan bruke. Sekk, ski, staver, spade eller en vott full av snø kan også brukes. Da fester du en slynge rundt, graver det ned på tvers av dragretning og pakker det godt (Haslene, 2011). Test gjerne dette i trygge heng og sjekk hvor godt du kan få det til å sitte.
Hadde vi hatt været med oss, skulle vi fått prøvd dette i mer "reelt" terreng på vei mot Store Ringstind. Det hadde nok vært mer utfordrende enn bakken vi brukte, som var så våt og tung snø i at vi satt godt fast uansett. Men det viktigste er å forstå hvordan teknikkene fungerer, og det synes jeg at jeg gjorde. Så må man bare øve på det til det sitter!
Opp mot Lauvnostind i våt vårsnø. Foto: privat |
Kveldslys i fjellheimen. Foto: privat |
Kilder:
DNT fjellsport (2006, 31.05) Håndbok for instruktører. Hentet fra:
Haslene, S. (2011). Breboka. Håndbok i brevandring. DNT fjellsport: Oslo.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar